Instagram Youtube Pinterest Facebook
Menu
warme-wintermuts-met-pompon

Warme wintermuts met pompon

4 november 2014
deel artikel
Twitter Pinterest Facebook


myboshi muts haken met pompon

Benodigde materialen

  • Myboshi nr. 1 (art. 031.7010); 2 bollen kleur 175.
  • Rest stukje kleur 191 voor de laatste toer.
  • Myboshi haaknaald 6.0 (art. 022.195379).
  • Stop- of wolnaald met groot oog (Prym, art. 022.124119).
  • Pompon (art. 006.53004) in kleur 078.


Toelichting

Het schaakbordpatroon bestaat uit 5 halve stokjes en 5 reliëfstokjes. De blokken verspringen steeds om de 4 toeren. 

Reliëfstokjes
Reliëfstokjes zijn gewone stokjes waarbij om de steel van de onderliggende steek wordt ingestoken. 

Stokjes
maak eerst 1 omslag, steek in, neem de draad op en haal die door de eerste 2 van de 3 lussen. Er staan nu nog 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad weer om de haaknaald en haal die door beide lussen op de haaknaald. Klaar is het stokje.

Reliëfstokjes
haak ze zoals gewone stokjes, MAAR steek om de steel van de volgende steek in de voorgaande toer heen in plaats van in de lussen boven op de steek.

Alleen in de achterste lus insteken
In toeren 2-4 wordt er voor de halve stokjes alleen in de achterste lus van de onderliggende steek ingestoken.

 

Boshi-werkbeschrijving

Opzet bovenkant: geldt voor maat M en L

Haak 4 lossen. Sluit de ketting tot een ring: steek daarvoor in bij de 1e losse en sluit de ketting met 1 halve vaste. Haak vervolgens 1 losse en begin dan met toer 1 (trek de halve vaste strak aan, maar houd de losse vrij losjes). 

Let op! Is de 1e steek van de toer een half stokje, haak dan 1 losse na de halve vaste; is de 1e steek een reliëfstokje, haak dan 2 lossen na de halve vaste. 

Haakpatroon maat M (hoofdomvang 52-56cm)
1e toer; haak 10 halve stokjes in de opzetring

2e toer; verdubbel de steken als volgt: haak 2 reliëfstokjes om de steel van 1 steek en haak 2 halve stokjes in de achterste lus een steek. Haak steeds 2 reliëfstokjes, 2 halve stokjes – haak dus elk paar 5 keer.

3e toer; haak beide reliëfstokjes en beide halve stokjes (alleen in achterste lus insteken!) dubbel. Je hebt nu om en om 4 reliëfstokjes en 4 halve stokjes.

4e toer; haak nu alleen 1e reliëfstokje en 1e halve stokje (alleen in de achterste lus insteken!) dubbel. Haak boven de overige steken gewoon 1 steek. Je hebt nu om en om 5 reliëfstokjes en 5 halve stokjes.

5e toer; haak met K1 1 halve vaste en met K2 1 losse. In deze toer laat je de blokjes verspringen! Haak boven 5 reliëfstokjes halve stokjes en boven halve stokjes reliëfstokjes. Haak als volgt: maak 1 omslag, steek vanaf de achterkant in en buig de haaknaald over de steel van het reliëfstokje heen en steek dan in bij de eerste insteekplek na de steel, neem de draad op en­ haal die door de 3 lussen op de haaknaald (half stokje) – je haakt dus om de steel van de steek heen. Haak 5 keer.  Maak 1 omslag en haak reliëfstokjes om de halve stokjes heen. Haak 5 keer. Elk stekenblok wordt 5 maal gehaakt.

6e toer; haak als toer 5, maar laat de steken niet verspringen – dus halve stokjes boven halve stokjes en reliëfstokjes boven reliëfstokjes. Let op! Haak bij halve stokjes weer vanaf de achterkant voor de steel langs en steek in dezelfde beweging na 1e steek in, enz.

7e toer; haak als toer 6

8e toer; haak als toer 6

9e toer; laat de blokjes weer verspringen, reliëfstokjes boven halve stokjes en omgekeerd

10e t/m 12e toer; haak als toer 9

13e t/m 16e toer; laat de blokjes weer verspringen

17e toer; afsluittoer/teruggaande toer: haak vasten in tegengestelde richting; keer het werk met de lus van de laatste steek op de haaknaald en haak de toer verder. Einde voor maat M.

 

Haakpatroon maat M (hoofdomvang 57-61cm)

(Let op! De blokjes in het schaakbordpatroon worden hier niet allemaal vierkant) (maat L is 5 steken wijder en 1 toer langer) 

1e t/m 4e toer; haak als maat M

5e toer; haak de reliëfstokjes dubbel (30 reliëfstokjes), haak de halve stokjes enkel (25 halve stokjes) 

6e toer; laat vanaf hier de blokjes in het schaakbordpatroon verspringen! Haak boven de 6 reliëfstokjes halve stokjes en omgekeerd. Haak als volgt: maak 1 omslag, steek vanaf de achterkant in en buig de haaknaald over de steel van het reliëfstokje heen en steek dan in bij de eerste insteekplek na de steel, neem de draad op en haal die door de 3 lussen op de haaknaald (half stokje). Je haakt dus om de steel van de steek. Haak 6 keer. Maak 1 omslag en haak reliëfstokjes om de steel van de halve stokjes heen. Haak 5 keer. Haak elk stekenblok 5 keer op de toer.

7e t/m 9e toer; haak als toer 6

10e t/m 13e toer; laat de blokjes weer verspringen

14e t/m 17e toer; laat de blokjes weer verspringen

18e toer; afsluittoer/teruggaande toer: haak een toer vasten in tegengestelde richting; keer het werk met de lus van de laatste steek nog op de haaknaald en haak de toer verder. Einde maat L 

Afwerking: hecht alle draadeinden netjes af.


Download hier de gratis werkbeschrijving van deze myboshi muts


Tags: MyBoshi, Pompons, Muts haken« Klik hier voor meer creatieve ideeën


 

Reacties
CraftKitchen 12 januari 2016, 13:28uur

Goedemiddag Ivanka, je hebt helemaal gelijk. Het moet inderdaad zijn het eerste reliëfstokje verdubbelen en niet alle. Bedankt voor deze melding, we zullen het meteen in de beschrijving aanpassen. Wat betreft het opstaande randje; waarschijnlijk hebben we bij deze muts voorin gestoken in plaats van achterin. Maar, volgens het originele patroon moet je achterin steken. Dus, je zou even kunnen testen of het weg gaat als je voorin steekt in plaats van achterin. Hopelijk kan je zo weer verder, als er nog vragen zijn dan horen we graag van je. Groeten, CraftKitchen


Ivanka 6 januari 2016, 23:33uur

Voor maat L staat bij tour 5: reliefstokjes dubbel. Moet dit niet alleen het eerste reliefstokje zijn? Anders kom je niet uit op totaal 5 extra steken (totaal 55) maar 25 extra steken (totaal 75) en 5x 10 reliefstokjes. Een 2e vraag, al ik wissel van relief naar half stokje blok volgens tour 6, krijg ik een soort opstaan randje op in de overloop. Op de foto zie ik die niet en het staat ook niet echt mooi. Ik steek wel van achter, over steeltje en weer naar achter om de draad op te halen. Wat doe ik niet goed? Met vriendelijke groet, Ivanka


Tertia 24 november 2014, 11:23uur

Hoi beste mensen, Ik heb vandaag een blogpost geplaatst met daarin een link naar jullie MyBoshi-muts patroon. Ook heb ik gebruik gemaakt van jullie foto, hopelijk is dat geen probleem. Een beetje reclame voor Craftkitchen ;-) Ga zo door met deze leuke ideetjes op freubel gebied! Groetjes Tertia Mulder


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden, omdat het formulier nog niet (helemaal) correct is ingevuld.

    Reageer