Instagram Youtube Pinterest Facebook
Menu
pannenlappen breien

Gebreide Pannenlappen

door Lisanne Multem
11 augustus 2016
deel artikel
Twitter Pinterest Facebook


Lisanne: "Ook al wil ik er nog niet aan denken, we gaan weer richting de herfst, gelukkig heeft de herfst natuurlijk ook veel moois. De tijd dat we lekker veel binnen zitten terwijl het buiten stormt, heerlijk onder een dekentje met je favoriete Netflix serie :) Maar het is meestal ook de tijd dat we weer anders gaan eten. In de zomer eten we vaak wat makkelijker, salades, brood of een simpele pasta. Maar als de herfst weer in het land is, komen er weer allerlei andere groenten op tafel! Staan we vaak langer in de keuken om dingen uit te proberen en beginnen we weer aan de stampotten, gevulde soep en paddenstoelen :)

Je vraagt je af waarom ik het hier over heb...haha...nou voor Craftkitchen was ik aan de beurt met een breiproject en ik bedacht me laatst dat ik wel weer eens een nieuwe set pannenlappen zou kunnen gebruiken. Mijn vorige set haakte ik en die is inmiddels wel toe aan vervanging. (een link naar het patroon van de gehaakte pannenlappen vind je onderaan deze pagina.) Ik besloot om een nieuwe set te breien voor het komende seizoen! En ik vind ze toch leuk geworden :) Het is altijd een uitdaging om een pannenlap te maken die niet aan je grootmoeder doet denken en daarom ging ik op zoek naar een motief dat lekker stoer en strak is.

De grafische ruitjes print is momenteel helemaal hot en daarom passen deze pannenlappen met driehoekjes helemaal bij de laatste mode op interieurgebied. Ze zijn gemakkelijk te breien, ook als je nog niet eerder hebt gebreid. Je gebruikt in totaal maar twee verschillende steken, namelijk, recht en averecht. Doordat je ruitjes om en om in ribbels (heengaande toer averecht en teruggaande toer recht breien) en in tricotsteek (is heengaande toer recht en teruggaande toer averecht) breit krijg je reliëf in de lapjes. Omdat alles in één kleur wordt gebreid wordt het resultaat lekker stoer en basic en zo passen ze in elk interieur.

In de werkbeschrijving vind je het schema waarmee je de pannenlappen kunt breien. Ik gebruikte een (rond)breinaald van 7 mm met een kabel van 40 cm (Prym Knit pro). Je kunt natuurlijk ook op gewone naalden breien, maar dan wordt het patroon anders. Ik vind rondbreinaalden veel minder intensief en een stuk fijner voor mijn houding. Je hebt in totaal 1,5 bol DMC Natura XL nodig en ik koos voor de mooie lichtbeige kleur. Mijn pannenlappen hebben een afmeting van 20 cm x 24 cm en daarvoor zet je 31 steken op. Daarnaast heb je ook een schaar en een stopnaald nodig en indien gewenst een stuk restleer.

Wanneer je het breischema volgt krijg je vanzelf het reliëf in je breiwerk en dat ziet er niet alleen leuk uit, maar het zorgt ervoor dat de pannenlap ook lekker stevig wordt. Als afwerking en een extra stoer accent heb ik een stuk restleer gebruikt, dat blijft toch wel mijn handelsmerk :) en ik vind het net dat beetje extra geven. Ik heb het stuk in twee dikke korte stroken geknipt, er aan beide kanten twee gaatjes in gemaakt en vervolgens aan de pannenlap vast genaaid met een restje Natura XL en een grove stopnaald. Het stuk leer maakt ze helemaal af en daarnaast kun je de pannenlappen daar ook meteen aan ophangen in de keuken.

Ik vond het een heerlijk projectje om te maken en ik hoop dat jullie er ook veel breiplezier van zullen hebben :)

Liefs Lisanne

 werkbeschrijving-pannenlappen

Links« Klik hier voor meer creatieve ideeën


Benodigde materialen

ingrediënten


1.
DMC Natura XL 31 beige
011.332
€ 6,95


2.
Prym Knit Pro breinaaldpunt lang 7
022.223330
€ 7,80


3.
Prym Knit Pro Draad en toebehoren 40 cm
022.223980
€ 3,50


 

Reacties
Craftkitchen 23 augustus 2016, 11:15uur

Hallo Ina, Brei je met rondbreinaalden? Met rondbreinaalden klopt het patroon wel namelijk. Waarschijnlijk zit hier het verschil in. Succes met breien! Hartelijke groet, namens het Craftkitchen team


Ina Bosma 17 augustus 2016, 08:49uur

Hoi Lisanne, In het patroon zeg je dat je de ribbelsteek gebruikt maar dan zien mijn pannenlappen er anders uit. Dan zijn er meer toeren nodig om het driehoek-model te krijgen. Zijn de geribbelde driehoeken niet averecht aan de goede kant en recht op de teruggaande toer?   


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden, omdat het formulier nog niet (helemaal) correct is ingevuld.

    Reageer