Instagram Youtube Pinterest Facebook
Menu
brandbox-bollen-clair

Voor jou getest: ScanNCut

10 april 2014
deel artikel
Twitter Pinterest Facebook


Balk voor jou getest Scan n Cut

De ScanNCut wordt ook wel omschreven als de 'Home and Hobby Fabric Cutter'. Een handig, compact en zeer veelzijdig apparaat waar iedereen met een creatieve hobby veel plezier aan zal beleven. Werk je al met handmatige snijmallen voor kaarten maken, scrapbooking of textiel dan is deze machine 'top of the bill'! Hou je van quilten dan kan de ScanNCut een zeer handig hulpmiddel zijn.

Uitdaging
De ScanNCut is uitgebreid getest door Margo Voskuilen-Smaal, kleermaker van beroep (http://creatiefmetstofjes.blogspot.nl/). "Ik zeg bewust niet 'coupeuse' want ik ben opgeleid tot kleermaker", vertelt Margo trots. Al ruim 30 jaar maakt ze de mooiste creaties en daarnaast geeft ze naailes. Het maken van kleding is haar met de paplepel ingegoten door haar vader die ook kleermaker was. "Op zijn hoge leeftijd maakt hij nog steeds mooie dingen vaak in combinatie met een borduurmachine," aldus Margo. Zelf heeft ze ook ervaring met de borduurmachine waarmee ze onder andere prachtige kussens en quillts heeft gemaakt. Het uitproberen van de ScanNCut was dan ook een leuke uitdaging voor Margo!

Veelzijdige machine
"Het is een hele leuke machine waar je veel kanten mee op kunt," aldus Margo. "Als je eenmaal weet hoe het werkt is het een makkelijk apparaat. Zelf scannen gaat goed en je kunt er zelfs een USB-stick insteken, dat lijkt me handig. De machine is vooral praktisch wanneer je een bepaalde vorm heel veel keer moet uitknippen of ingewikkelde gedetailleerde vormen wilt maken. We hebben ook nog even wat letters uitgesneden en dat geeft een erg mooi resultaat vooral in vilt. De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos." Margo had graag nog even getest hoe het gaat om leer uit te snijden, helaas was de speciale dikke naald hiervoor niet aanwezig. "Dat probeer ik graag nog een keertje uit," aldus Margo.

Zo werkt het
Omdat de ScanNCut zoveel mogelijkheden biedt en het onmogelijk is dit allemaal in een keer uit te leggen hebben we ons bij deze uitleg beperkt tot het maken van applicaties met stof. Klik op de foto's voor een uitvergroting. 


Stappenplan Scan c Cut Deel AStappenplan Scan n Cut deel B

 
A: Een applicatie snijden uit stof
Bepaal welk patroon je wilt gebruiken en het formaat van dit patroon. Knip een stukje stof uit van dit formaat met een marge van een paar centimeters*. Strijk Vliesofix tegen de achterzijde van de stof. Zorg dat de stof mooi glad is, vooraf strijken is aanbevolen. Leg de stof in een hoek van de klevende snijmat (foto 1). Strijk met de spatel de stof extra stevig glad en vast op de snijmat (foto 2). Bij dunne, kwestbare of pluizige stof adviseren wij een extra laagje ‘support sheet’ aan te brengen voor een optimaal snij-resultaat (foto 3)**. Je knipt hieruit een stuk iets groter dan je stoflapje, breng het aan op de stof en deels de snijmat en strijk goed glad met de spatel. Voer de mat in bij de snijmachine. Stel het mes in.*** Kies een patroon/afbeelding uit de patronenlijst. Bepaal de grootte van het patroon/afbeelding (met de toesten + en -). Bepaal de juiste positie van het patroon t.o.v. de lap stof die op de snijmat ligt (via optie Instellen) eventueel met behulp van de 'touch pen' (foto 9 en 10). Als het patroon/afbeelding op de juiste plek staat selecteer de optie 'Snijden'. Klik op de startknop >/|| en je patroon wordt uitgesneden. De applicatie is klaar voor gebruik.

Stappenplan Scan n Cut Zelf Scannen

B: Een eigen tekening scannen en snijden
Maak een illustratie op de computer en print deze uit ****. We adviseren je om gebruik te maken van zwart-wit lijnwerk. Neem de speciale scanmat en leg de illustratie daarop (foto 1). Voer de mat in bij de snijmachine. Selecteer de optie Scannen om te snijden (foto 2). Druk op de startknop >/|| (foto 3). De gescande afbeelding wordt opgeslagen en weergegeven in de display (foto 4). Volg dan weer de stappen van het snijden (zie uitleg A).

Wist je dat... 

  • De ScanNCut een ingebouwde 300 dpi-scanner heeft.
  • Je je scans kunt opslaan in het geheugen van de machine.
  • Je zelf teksten kunt maken met de ScanNCut en kunt kiezen uit vijf lettertypen.
  • Je kunt kiezen uit een menu met 600 ontwerpen en 100 quiltpatronen?
     
Op de speciale Nederlandstalige website van ScanNCut vind je heel veel achtergrondinformatie, video's, tips & trucks en antwoorden op veelgestelde vragen.

Wil je de ScanNCut bekijken of kopen? Informeer naar een verkoopadres bij jou in de buurt. Je kunt ook zelf zoeken in onze lijst met verkooppunten.
 

*) De ScanNCut biedt ook de mogelijkheid om voor jou te berekenen hoe je de applicatie van je keuze zo efficiënt mogelijk uit een bepaalde lap stof snijdt. Je dient de betreffende lap dan eerst in te scannen. Meer over deze en andere handige opties kun je lezen in de gebruiksaanwijzing en op de site van Brother.
**) Er is een set van accessoires verkrijgbaar van Brother voor de ScanNCut met o.a. 'support sheet'.
***) Het instellen van de juiste messtand is een nauwkeurig werkje. Wij adviseren je eerst wat proeflapjes te snijden om de juiste stand te bepalen voordat je aan de slag gaat met je definitieve stof. Het is wel van belang dat deze proeflapjes van dezelfde stof zijn als je definitieve materiaal
****) Je kunt ook zelfgemaakte illustraties rechtsstreeks van een USB-stick inlezen op de ScanNCut. Lees hier meer over in de gebruiksaanwijzing.


Links« Klik hier voor meer creatieve ideeën


 

Reacties
Carina 25 oktober 2016, 17:03uur

Ik ben echt volledig van de ScanNcut! Ik heb er ook meteen maar een hele website aan besteed. http://www.green-art.nl/ Je blog is echt super helder! Super informatief. Bedankt!


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden, omdat het formulier nog niet (helemaal) correct is ingevuld.

    Reageer